Lännen 8800i Rail печели състезанието с времето при жп ремонтите

02.03.2016

Надпреварата с времето е най-голямото предизвикателство пред работата на екипите, които сменят проводници над жп линии в Хелзинки. Когато до 1500 влака минават по разписание през работната площадка,

никой няма интерес да остава и секунда повече от необходимото върху релсите. Състезанието с времето е спечелено след като в полунощ в събота на място в каньона "Птича песен" пристига многофункционалната машина Lannen 8800i Rail, снабдена с всички възможни екстри за монтаж и техническо обслужване. С нейна помощ "операцията" по смяна на 1500 м въздушен контактен проводник приключва за планираните 28 часа и то докато по съседните коловози преминават влакове. Геотрейдинг АД е официалният представител на финландската марка Lannen (Ланен) за България.

По време на "операцията" многофункционалният багер-товарач Lannen 8800i се е качил върху един от коловозите. Машината е снабдена допълнително с релсови колела отпред и отзад, за да се движи безпроблемно. Освен това има и хидравлично кабелно устройство, което се върти отпред и нe само развива новия меден проводник, но и навива стария на макарата. На задната лопата, пък е свързан блокът за релсовета колела, както и стрелата за вишката, на която е качен монтажният екип.

На пръв поглед багер-товарач върху релси изглежда странно. На практика обаче Lannen 8800i вече е използван и при други спешни и сложни ремонти във Финландия. Машината се управлява лесно по коловозите благодаренеи на прикачените релсови колела, както и стрелата на вишката, на която е качен монтажният екип. Видеоочите са монитрани в предната част на багер-товарача. Дори движението на заден ход е лесно - единият обектив показва релсовите колела, а другият дава общ изглед към посоката на движение. На Lannen 8800i Rail има светодиодни сметлини. Те осигуряват чудесна видимост и през нощта, когато основно се извършват ремонтите по жп трасетата, защото се движат по-малко влакове.

Операторът на машината Мико Каркайнен разкрива още едно преимущество на машината - "Благодарение на извитото стъкло на кабината имам видимост нагоре и няма нужда да си протягам врата изпод дългия покрив, за да виждам как колегите работят с проводника."

Преди години във Финландия са използвани две машини за подмяна на кабели, а "операцията" по смяна на въздушен меден проводник е отнемала много повече от сегашните 28 часа. С Lannen 8800i Rail се пести не само време, а и от разходите за труд, защото на работната площадка са заети по-малко хора.

В България машината Lannen 8800i Rail би могла да се използва при предстоящата модернизация на жп линиите Драгоман - София и Пловдив - Бургас. Те ще се изпълняват по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.

Освен при жп ремонти Lannen 8800i - без релсовите колела, може да се използва и при строителство на пътища, железопътни и други инфраструктурни проекти. Многофункционалната машина е подходяща за изключително трудни и хълмисти терени. Lannen 8800i има внушителни размери - дължина 9,3 м, ширина 2,6 м и височина до покрива на кабината 3,17 м. предвана кофа е 4 в 1 с обем от 1500 л.

Багер-товарачът Lannen 8800i се движи с максимална скорост от 45 км/ч. В същото време има икономичен и надежден 4-цилиндров дизелов двигател Argo Power 49 AWI. Работната хидравлика и ходовата трансмисия отчитат товара и така не се натоварва излишно двигателя, като по този начин разходът на гориво може да се намали с 10%.

Многофункционалният багер-товарач Lannen 8800i се управлява лесно с джойстици. Той има и автоматична система за отопление, охлаждане и циркулация на въздуха в кабината, както и климатична инсталация, която осигурява комфорт на оператора.

Веднага след като стана представител на финландската марка у нас Геотрейдинг АД достави първия съчленен багер-товарач Lannen 8800i на голямо предпирятие с модерна пречиствателна станзия да отпадни води. Към нея е направена система от отводнителни канали. Именно те се почистват с Lannen 8800i.

Ако искате да научите още за функциите на Lannen 8800i, моля вижте видеото: http://vbox7.com/play:37cd184c27