LiuGong представя революционeн челен товарач

25.11.2016

Революционен нов продукт - челен товарач с вертикално вдигане на кофата беше представен от китайския производител на строителна и минна механизация LiuGong (ЛиуГонг) в средата на ноември. Новата технология е изключително важна стъпка не само за развитието на LiuGong, а и за индустрията за производство на строителна техника.

Основните иновации на продукта са вертикално повдигащите товарещи рамена, за каквито за първи път е намерено решение за приложение върху шарнирна рама (вместо досега използваното от всички производители – радиално повдигане). За първи път се прилага и Z-bar механична самонивелираща се система за кофата. Вертикалното повдигане е разработено като иновативен метод за увеличаване ползите за клиента при покупка на товарач. Вертикалното повдигане акцентира върху основаната функция на този вид машини. Това е повдигане и пренасяне на товар, като се осигурява възможност за по-тежки товари и по-голяма височина на товарене от стандартните колесни товарачи със същите мощност и тегло. Вертикалното повдигане премества летвата на основния ограничителен фактор при шарнирните челните товарачи – лимит на товара на преобръщане, прав и при завой. 

Редуцираното работно тегло на вертикално повдигащата машина спрямо стандартната радиална машина позволява преместването на повече материал за единица конска сила, като по този начин и разходът на гориво значително се намалява. Това позволява на клиентите да пренасят повече товари на час при по-ниска първоначална инвестиция и по-ниски разходи за поддръжка и консумативи, отколкото би изисквала стандартната технология.

Според Едуард Вагнер - директор на новите технологии и тестове на LiuGong, изобретател и главен инженер на технологията: „Тази технология ще постави началото на нов клас машини. „Наистина новият“ вертикално повдигащ товарач, ще е първият такъв товарач с шарнирна рама. Горди сме да отбележим, че сме първите, които са го разработили и ще бъдем първите въвели на пазара колесен товарач с вертикално повдигаща шарнирна рама. Тази технология е универсално приложима с преимущества относно ефективността и производителността и изключително полезна при приложения като товарене на стоки и натоварването на камиони.“

Идеята за вертикално повдигаща технология се  ражда през 2010 г., а през 2011 стартира нейното разработване. След 4 години работа LiuGong достигна до финалната фаза на усъвършенстване, а сега беше представен публично. Новият продукт ще бъде готов за масово производство през 2017 г. Плановете на LiuGong са технология на вертикално повдигащия челен товарач да бъде приложена във всички челни товарачи, които произвежда.

Новата машина и представените в нея технологии, нареждат LiuGong сред основните иноватори в бранша и заявяват амбицията на производителя да се бори за челно място сред утвърдените марки. Налице са първите плодове от направените инвестиции в развойна дейност. В бъдеще можем да очакваме още новости от LiuGong. През 2015г те откриха най-големия център за разработки и развитие на продуктите в Китай, като инвестицията им в него е за около 50 милиона долара.