Група ГЕОТЕХМИН помага на 7 общини да имат „зелено утре“

декември 2020

С нова разнообразна растителност – дървета, храсти и цветя, бяха облагородени 7 общини по програмата „Нашето зелено утре“. Зелената инициатива се реализира от Геотехмин ООД, Елаците-Мед, Геотрейдинг АД и Геострой АД. За няколко месеца бяха засадени над 1100 дървета и храсти в Етрополе, Мирково, Златица, Чавдар, Челопеч, Пирдоп и Копривщица. През 2020 г. „Нашето зелено утре“ бе посветено на 30-ата годишнина на Геотехмин ООД.

 „Нашето зелено утре“ продължава последователната политика на социална отговорност на Група ГЕОТЕХМИН към общините, в които дружествата развиват дейност. Зелената програма е дългосрочна и цели да облагороди населените места и да увеличи биоразнообразието.

Седемте общини избраха местата и видовете растителност, които се засаждат, в зависимост от техните нужди. Служители от Геотехмин ООД, Елаците-Мед, Геострейдинг АД и Геострой АД, кметовете на общините, представители на ОбС и местните администрации се включиха с доброволен труд, обединени от каузата за общо „зелено утре“.

Стартът дадоха в ранната есен общините Златица и Чавдар. В Златица озеленяването допълни дейностите по рехабилитацията на улици в града, като по тях бяха подменени 160 дървета. В община Чавдар бяха засадени 200 липи и 120 шестила от двете страни на 3-километровата отбивка от главен път ГП I - 6 до селото, за да образуват защитна стена и пазят пътя от снегонавяване. Нова растителност в Чавдар по дарителската програма на Група ГЕОТЕХМИН има още и в парковете, в детската градина, в двора на основното училище и на други места.

В Етрополе се радват на над 100 дръвчета от различни видове - пурпурна ябълка, пурпурна слива, дървовидна роза, сребрист смърч, ясен, червен американски дъб, бреза, липа, кълбовидна акация и чинар. Над 200 дървета общо бяха засадени и в Мирково. Жителите очакват с нетърпение да се насладят на красивия и нежен цвят на засадените по централните площади и улици в селото японски вишни.

В Челопеч заложиха на богато разнообразие от дървета - албиция, обикновен и американски кипарис, японски клен, липа, пауловния, синя дугласка ела, ерикоидна туя, гинко билоба и дървовидна ружа. А в Пирдоп предпочетоха предимно широколистните видове. Градският парк в града бе обновен с над 200 нови дървета - питомен и див кестен, липа, ясен, явор, сребриста ела, сребрист смърч, както и храсти златен дъжд, туя и др.

Във възрожденска Копривщица в залесяването и озеленяването на общински площи освен кмета и представители на общинската администрация се включиха и много местни жители, в това число ученици. На входа на града и на различни места бяха засадени специални видове като японска вишна, хималайска бреза, дантелена бреза и декоративна ябълка.