Над 2100 дървета и храсти засадихме по „Нашето зелено утре“

03.12.2021

С над 2100 дървета и храсти бяха облагородени общините Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч, Златица, Пирдоп и Копривщица по линия на инициативата „Нашето зелено утре“, част от Благотворителната програма „Българските добродетели“, в която с дарения и доброволен труд участват Геотехмин ООД, Геотрейдинг АД, Елаците-Мед АД и Геострой АД.

Тази година най-активни в кампанията бяха учениците и учителите от училищата в седемте общини. В инициативата се включиха и  кметовете и представители на общинските администрации, както и мениджъри и служители от дружествата партньори. Основната цел на кампанията освен по-зелена, по-красива и по-разнообразна градска среда, беше учениците да придобият нови умения по засаждане и отглеждане на фиданки, а след време и да берат плодовете. Инициативата „Нашето зелено утре” ще завърши в Челопеч. 250 красиви елхи в саксии ще бъдат предоставени на първите записали се граждани. Иглолистните дървета ще красят домовете и ще създават празнично настроение по време на коледните и новогодишните празници, а през пролетта ще бъдат засадени на рекултивиран от общината терен край оброчището на Свети Георги. Резултатът от кампанията ще бъде – над 2350 засадени дървета и храсти.

Като част от кампанията „Нашето зелено утре“ ученици от петите класове на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ засадиха 36 плодни фиданки - слива и ябълка в покрайнините на града и така създадоха своя овощна градина. Всяко от децата сложи табелка с името си на засаденото от него дърво, за което ще трябва да се грижи.

В градската градина на Пирдоп ученици и преподаватели от НУ „Тодор Влайков‟ и СУ „Саво Савов‟ засадиха чинар, липа и ясен. Ученици на средното училище облагородиха неговия двор с четири чинара, две ели и един смърч, а общински служители засаждаха различни иглолистни и широколистни видове градския парк и междублокови пространства. Резултатът от инициативата е – 70 нови фиданки и 200 храста.

По време на „Нашето зелено утре“ през 2021 година в Етрополе бяха засадени над 200 фиданки и храсти. Там началото бе дадено в „Мемориалния парк“ и продължи на още десет места в града, включително дворовете на ПГ „Тодор Пеев“ и СУ „Христо Ясенов“. Град Златица също е по-зелен с общо 240 нови насаждения в града.

Над 1000 растения бяха засадени в община Чавдар на различни места в селото. С нови фиданки, засадени от учениците, са ОУ „Георги Бенковски“ в Мирково и СУ „Любен Каравелов“ в Копривщица.

Програмата „Нашето зелено утре“ на Група ГЕОТЕХМИН е дългосрочна и е насочена към облагородяване и озеленяване на общински площи. Целта на програмата е да се увеличи биоразнообразието, да се постигне по-зелена и по-красива заобикаляща среда, с което да се подобри качеството на живот в населените места, където четирите дружества развиват своята дейност. През миналата година по линия на „Нашето зелено утре“ бяха засадени над 1100 дървета и храсти в седемте общини. Инициативата е част от Благотворителната програма „Българските добродетели“. Началото й бе поставено през 2018 г. по предложение на проф. дтн инж. Цоло Вутов – управител на Геотехмин ООД.

В програмата участват с доброволен труд служители и представители на висшия мениджмънт дружествата, сред които заместник-управителят на Геотехмин ООД и председател на СД на Геотрейдинг АД д-р инж. Иван Вутов, изпълнителният директор на Геотрейдинг АД инж. Кирил Илиев, изпълнителният директор на Геотехмин ООД г-н Доминик Хамерс и представители на ръководството на Елаците-Мед АД.